Att anlita hantverkare

Vid större renoveringar är det vanligt att ta hjälp av hantverkare. Med det är viktigt att man går till väga på rätt sätt för att undvika otrevliga överraskningar.

Det första steget är så klart att faktiskt hitta en hantverkare. Många lägger stor vikt efter vilka upplevelser vänner och bekanta har haft med olika hantverkare, och en hel del hantverkare får många jobb genom ryktesväg. Så börja med att fråga runt i vänskapskretsen om någon har anlitat någon för liknande projekt.

Men bara för att man fått ett namn bör man inte nöja sig med det. Man bör alltid ta in offerter från flera olika och jämföra. Titta noga på vad som tas upp i offerten. Somliga tar med allt som ingår i arbetet medan andra utelämnar vissa saker. På så sätt kan en offert ser mer fördelaktig ut än den egentligen är. Fråga alltid om det finns utgifter som inte finns med. Kontrollera även att momsen ingår.

När man väljer en hantverkare ska man alltid se till att be om ett avtal som både sedan skriver under. När det bara är muntligt finns det inte riktigt något som bevisar den ena parten rätt. Hamnar man då i en tvist kan man behöva ta kontakt med en jurist för att få råd på hur man löser den.