Gör dig hemmastadd i din nya trädgård

en modern trädgårdAtt flytta kan ofta bli en riktigt härligt nystart, inte minst för trädgården. Helt plötsligt får man tänka nytt och köpa nya utemöbler som passar in i en helt ny omgivning.

Granska omgivningen

Nu när du har en helt ny trädgård att anlägga så är det viktigt att du verkligen i grunden går igenom vad du har att arbeta med. För att trädgården verkligen skall fungera behöver du ta inspiration inte bara av hur huset ser ut utan även grannars tomter eller annan omgivande mark. Att undersöka vilka växter som finns både på din egen mark och runt omkring kan vara en bra indikation av vilka växter som kan trivas i just din trädgårds mikroklimat , och för den delen hur jorden är när det gäller näringsämnen och dränering. Vi villa har en artikel som går igenom bland annat detta.

Hitta en inspirationskälla att utgå ifrån

Om du inte redan är säker på vilken stil du vill ha i trädgården föreslår jag dig att fönstershoppa. Hitta en vara som du verkligen tycker om och använd sedan den som din färgkarta och stilinspiration. Gå in på till exempel Gardenhome.se och kamma igenom alla olika kategorier. Till slut kommer du hitta något som passar, vare sig det är en blomkruka, ljuslykta eller prydnad.

Utgå ifrån funktioner

Vad vill du att trädgården skall vara för dig? Vilka funktioner skall den ha? Om du har barn vill du antagligen ha en lite större gräsplätt som de kan leka på, detta kan även vara bra för vuxna som kanske vill spela kubb på en fest eller sätta upp ett partytält.  Gillar du matlagning så kanske ett trädgårdsland eller i alla fall en örtträdgård vara en bra investering.  Utgå från dina egna behov så kommer du till slut att hitta den balans som fungerar bäst.

Se till din egna förutsättningar

Att anlägga en avancerad trädgård som man sedan inte har tid eller pengar att sköta om är inte roligt för varken dig eller din omgivning. Var ärlig mot dig själv och satsa på växter och detaljer som inte kräver mycket omskötsel eller om du har råd, anlita någon som kan hjälpa dig. Moderna hjälpmedel som robotgräsklippare kan också spara dig tid som du sedan kan lägga på andra delar av trädgården istället.