Hur fungerar städservice hemma?

Det har pratats väldigt mycket om hemstädning sedan RUT-avdraget kom till. Det har öppnat upp dörren för privatpersoner i medelklassen att också unna sig lite hjälp i hemmet. Men hur fungerar den servicen egentligen?

Grunden är att du kontaktar städfirman och de gör ett hembesök. Andra kanske bara behöver information såsom vad som ska städas och hur stort du bor. Men många vill gärna se ditt hus först innan de kan ge ett bestämt, fast pris. Under hembesöket har du chansen att visa vad som ska städas och hur ofta som exempelvis fönstren ska putsas. Fönsterputs brukar vara en service som inte inkluderas i vardagsstädningen.

Efter hembesöket kommer ni överens om hur ofta det ska städas. En del vill bara att städfirman kommer en gång i månaden. Andra förlitar sig nästan helt på städfirman och får städningen en gång i veckan. Hur ofta det städas är helt upp till dig och beror på dina behov och din ekonomi. Bor man stort kan man exempelvis få städning varje vecka, men varann vecka övervåningen och varannan nedervåningen.

Städfirman kommer antingen hem när de vet att du är hemma, om du känner dig mer bekväm med det. Annars behöver de en nyckel till din bostad och skriver då på en kvittens som bevisar att de har mottagit en nyckel, som de måste lämna tillbaka när tjänsten upphör. De skriver också på tystnadsplikt så städerna inte får tala om ditt hushåll, vad som finns i det eller vilken adress de arbetar på. Allt för att du ska känna dig tryggare med att släppa in en främling i huset.