När taket måste renoveras

Förr eller senare måste taket ses över på ditt hus. Det är ett tillfälle att fixa alla dess brister. Vitsen med taket är ju att det ska hålla tätt mot regn, snö, vind, kyla, värme och objudna gäster som till exempel insekter, möss och fåglar.

Takbyte

Taket är viktigt

Taket är ju minst lika betydelsefullt som husets grund och när du byter ett tak vill du ju gärna att det ska räcka livet ut, med så lite underhåll som möjligt. Har du nyss köpt ett hus, är det läge att se över taket redan innan köpet går igenom om du kan. På webben kan du hitta många tips på vad som är viktigt att hålla ett öga på, ICA-kuriren har till exempel flera bra tips. Bland annat är det viktigt att takpannorna är hela – de bör ersättas genast annars – och att de är fria från mossa och löv. Även stuprännorna bör rensas regelbundet för att leda bort vatten från taket.

Riva, isolera och lägga nytt

Priset för ett takbyte inbegriper allt från att riva ut det gamla, ta bort den gamla isoleringen och eventuellt göra reparationer på takstolarna. Kanske kan du riva det gamla taket själv? Ska du helt byta takbeläggning kanske den gamla beläggningen kan säljas till återanvändning. Takbytet ger också en möjlighet att förbättra skyddet mot objudna gäster i isoleringen, se över elektriska installationer som dragits i vindsutrymmen, och eventuellt förbättra brandskyddsisolering kring murstocken. Ett nytt tak förändrar ju även utseendet på hela ditt hus och dess omgivning så valet av takbeläggning är inte obetydligt. Idag finns det flera och nya lösningar tillgängliga. En intressant och ny lösning hittar du hos Falsat som framställer en ny generation plåttak som du kan lägga själv. Läs mer om det på deras hemsida.

Om du bestämmer dig för att byta till en ny typ av takbeläggning är det viktigt att höra sig för hos kommunen om det finns restriktioner som måste respekteras eller eventuella bygglov som krävs. Är den nya takbeläggningen tyngre måste du be en fackman bekräfta att takstolarna tål en tyngre belastning. Ett takbyte kan ju också vara ett tillfälle att ta upp ett takfönster eller annan mindre förändring som kan förbättra ett vindsutrymme, eventuellt utökat boutrymme. 
Ett bra tak höjer inte bara värdet på ditt hus utan gör också att du kan slappna av. Du slipper oroa dig för läckage och andra skador som behöver omedelbara åtgärder.