ROT och RUT

ROT och RUT är något som vi hör mycket om nuförtiden. Vad är då ROT och RUT och vilken nytta har man av dessa trestaviga ord?

ROT och RUT är avdragsmöjligheter vi har på kostnaden när vi lejer en firma för städning, barnpassning, snöskottning, renovering, takläggningen och mycket mer. Det viktiga är att vi lejer en riktig firma som betalar F-skatt och som är registrerad. Om vi anlitar en sådan firma för att utföra arbete i hemmet kan vi får skattelättnad som motsvarar hälften av kostnaden för det nedlagda arbetet. Till detta läggs momsen på kostnaden. Det har varit revolutionerande och gjort att det har blivit så populärt att leja för så tråkiga jobb som städning eller så svåra jobb som renoveringar.

ROT-avdraget använder vi oss till exempel av när vi lejer en byggfirma, elektriker eller målare. Firman drar av halva kostnaden för arbetet direkt på fakturan. Men det gäller att man betalar nog med skatt under året så man inte måste betala tillbaka hela eller delar av ROT-avdraget. Man kan max leja arbete för 100 000 kr per år och kan då rekvirera 50 000 i skattelättnad. Om man inte tjänar så mycket pengar ett år är det bättre att vänta till nästa år för att slutföra jobbet. Detsamma gäller för RUT-avdraget som är tillämpligt om man vill leja för flyttstädning till exempel. Det är fantastiskt skönt att köpa tjänsten för att i lugn och ro få ägna sig åt att flytta in i den nya bostaden.