Vad innebär flyttkaoset för din fyrbenta vän?

Hund och katt

Det är inte bara människor som påverkas av en flytt. Många barnfamiljer som behöver utöka sin boyta är  ofta i en tid i livet då djur finns med i bilden och vanligast är det med hundar och katter. Alla djur påverkas olika av en flytt men det finns ändå några generella saker som är vanligt och som kan vara bra att veta om.

För att börja i rätt ände från det som mest påtagligt kan tänkas påverka djuren är när saker och ting börjar bäras ut från det egna hemmet. Här har ofta hundar det svårt att förstå vad som är i görningen och kan därför ibland visa tecken på viss oro, i vissa fall såklart mer än andra. De förstår inte på samma vis som vi när flyttkarlar helt plötsligt klampar in i ert hem och börjar bära ut allt. Det är här bra i både hunden och kattens fall om deras bäddar eller åtminstone ett ställe dit de brukar dra sig tillbaka finns tillgängligt så länge som möjligt för att bevara en trygg plats i hemmet.

När det kommer till själva resan reagerar även här olika individer på olika sätt. En del katter och hundar har inga som helst problem med att åka bil, medan andra skyr det som pesten. Vanligast är det att katter har lite allmänt svårt för bilfärden, men det behöver som sagt inte gälla i samtliga fall. Ofta kan det vara så att det finns en hel del packning även i personbilen för olika saker man direkt vill komma åt när man väl är på plats. För en hund kan det med andra ord bli ett rent kaos i bakluckan om ni inte har eller skaffar en hundbur.

Väl framme när hund och katt sett att ni alla stiger av på samma plats och grejerna väl är på väg in i huset skingras åtminstone för hundens del alla oroligheter. Hundar har lätt för att anpassa sig och så länge han ser att flocken är med honom eller henne, så är detta allt som krävs för att skingra orosmolnen. För katter kan det ibland vara lite mera trixig. Utekatter har många gånger rutat in ett river som de försvarat och nu behöver de helt plötsligt ge sig i kast med ett nytt. För innekatter som vant sig vid en viss miljö är det svårt att avgöra hur de kommer hantera flytten. I de allra flesta fall anpassar det sig dock tids nog och i längden löser sig allt på bästa sätt.

Feromoner är ett doftämne som djur utsöndrar naturligt, som när katter stryker sina kinder mot möbler. Det finns syntetiska feromoner som kan göra katter och hundar lugnare. De finns receptfritt på djurkliniker och apotek i form av en diffuser för eluttag, att användas i din gamla bostad före flytten och under den första perioden i den nya. Skapa trygghet i den nya miljön

Det kan du göra genom att direkt ge det en egen vrå med sovplats, matskålar och leksaker. Använd dess gamla, välkända saker.

Låt husdjuret utforska omgivningarna i sin egen takt. Katter som ska vara ute kan behöva stanna inne i några veckor för att bli trygga inomhus innan de får gå ut. När de sedan får släppas ut är det viktigt att den inte börjar göra sina behov hos grannarna. Presentera djuret för dem direkt och be dem höra av sig om det uppstår problem.