Flytta pga ålder

I ålderns höst börjar kroppen svika en. Det är svårare att vara lika aktiv och pigg som man var för tjugo år sedan. Och många lider av krämpor och trötthet. 

Det är inte så lätt att hålla i huset längre. Efter pensionen brukar det inte finns lika mycket pengar på kontot varje månad och många av rummen blir bara stående. Många äldre bestämmer sig att sälja huset och köpa en mindre bostadsrätt istället. Vissa väljer helt enkelt att hyra en lägenhet.

Det är ett ekonomiskt smart val. Lite extra slantar blir kvar efter räkningarna är betalda och förhoppningsvis gick man vinst när man sålde huset. Som det går att läsa längst ner i den här artikeln, har det blivit svårare att gå med vinst när man säljer huset för en lägenhet på grund av uppskov och fastighetsskatten. Men för vissa pensionärer blir det ändå mera fridfullt och ett lättare liv när man bor på en mindre yta. När man väl flyttat till sin nya lägenhet kan det vara bra att försöka göra saker och ting så bekvämt som möjligt. Om lägenheten har flera sovrum kan det vara bra att välja att sova i sovrummet närmast ett badrum. Kolla runt i annonser och fråga kommunen och det finns några hjälpföreningar för äldre. Många kommuner har små föreningar där människor jobbar ideellt för att hjälpa de äldre. Även om man är tillräckligt pigg för att göra det mesta själv, kan det kännas tryggt om någon annan byter glödlamporna i taket och hänger de nya gardiner. Många äldre hamnar på sjukhem och ålderdomshem tack vare fall, så man ska undvika att klättra på stolar och stegar om man känner att balansen och styrkan i kroppen börja svikta. Har man tjänat in på sin försäljning kan man lägga pengarna till på annat. I Stockholm kan man få hemstädning till vettiga priser tack vare RUT-avdraget. Att slippa damma, putsa fönster och dammsuga lämnar mer av vardagen till roliga saker som att träffa barn och barnbarn. Bor man mer avsides kan det vara svårare att få städhjälp såvida man inte går via hemtjänsten men i större städer finns det alltid några städbolag som man kan kontakta. Man vill ju inte spendera sin pension med tråkiga hushållssysslor!