Grannar är inte alltid människor vi kan välja. De flesta är personer vi hejar på, men inte märker mycket av. Andra blir våra goda vänner där vi både hjälper varandra och umgås på vår lediga tid.
Men det finns tyvärr också en annan typ av granne som tycks finns nästan överallt: den högljudda, störande och även hotfulla grannen. Hur handskas man med den? I svåra fall är det klokt att tidigt ta kontakt med en expert på sådana här ärenden, en firma som Bostadsjuristerna, vilka har specialiserat sig på bostadsjuridik och har mångårig erfarenhet av liknande situationer.
- Stora bråk kan i de flesta fall undvikas. Vi har alla olika perspektiv och uppfattar saker på olika sätt. Det som behövs är i regel att två människor behöver sitta ner och förklara hur de tycker och tänker. Det viktiga är att du själv inte förvärrar situationen med lösa anklagelser och antydningar, utan försöker vara balanserad när ni samtalar.
- Gå inte över till din granne när du är som mest irriterad och arg. Låt saken bero till dagen efter, då är förutsättningarna bättre att ni kan hitta en lösning på problemet.
- När du sedan har lugnat ner dig och går över till grannen, berätta att det är en sak du skulle vilja tala om och skulle vilja ha ett möte. På det viset får grannen en chans att tänka igenom situationen innan ni träffas.
- Hitta en neutral plats. Att träffas hos dig eller grannen ger den ene fördel och bör undvikas.
- Prata med någon utomstående. Försök diskutera saken med någon som inte är partisk i konflikten, det vill säga varken din eller grannes familj och vänner. De kan se saken ur en annan synvinkel och ofta ge goda råd.
Om du bor i ett hyreshus, bostadsrätt eller liknande så måste du acceptera att du har grannar omkring dig och att du ibland hör att de finns till. Ibland kan det vara anledning att ändra på sig själv, inte bara på grannen.
Sen kan grannar vara till stor glädje för varandra också. Med en god grannsämja kan kvartersfesten bli en höjdpunkt för sommaren, kanske barnvakten för biobesöket vara ordnad, eller hundvakten för obekväma arbetstider, vara löst. Råkar man sedan på meningsskiljaktigheter på vägen, kan man oftast lösa dom på ett bra sätt, när man har en bra grund att stå på.
Genom att föra en konversation med sina grannar om saker man vill förändra och göra, kan man få in allas åsikter rörande exempelvis en planerad häck, huruvida de tycker att ditt hus passar in som blått eller kanske festen du tänker ha senare under sommaren. Det kan väckas frågor kring häcken, som ni tillsammans kan lösa och det senare inte blir ett problem. Den inplanerade festen kan bli ett gemensamt mål och huset visade sig passa bäst som vitt i grannskapet. Genom att föregå problemen innan de skapats, slipper ni dessutom eventuella gräl.