Riskerna när man köper ett äldre hus

old house_109739576

Köper man ett äldre hus ska man vara inställd på att allting kommer inte att vara perfekt. Det kan dyka upp en massvis med olika problem. 

Vissa delar kan täckas av dolda fel-försäkringar, men en del saker får man helt enkelt räkna med. Det är lika bra att stålsätta sig.

Dränering och krypgrund

Köper man huset på vintern kan det vara svårt för besiktningsmannen att göra ett utlåtande om dräneringsbehov. Hen kanske inte kommer åt krypgrunden och kan inte rapportera om tillståndet. Även om man har försäkringar, innebär det alltid arbete om man behöver dränera eller avfukta en krypgrund. Faktum är att Anticimex säger att vart tredje hur med husgrund har eller kommer få problem med fukt. En annan farlig sak menar Anticimex är att få försäkringar täcker fuktskador, så man kan stå ensam med en räkning på 50 000 kronor utan någon uppbackning.

Ska man dränera kan man spara många tusenlappar genom att göra det själv. Man behöver endast stå för material och möjligen hyra en liten grävmaskin över helgen för att snabbt ta bort sand, sten och jord, runt husgrunden.

Gammal el

I äldre hus kan ledningar och liknande aldrig ha bytts sedan det byggdes. De tär inte bara en brandfara, det kan också bryta mot lagen. Det är förbjudet att ha jordade och ojordade uttag i samma rum, enligt Peros. Har man ojordad uttag måste man byta ut dem. Man ska även se över proppskåpen och ledningar. Dock ska man alltid komma ihåg att man inte ska pyssla med elen själv, det ska alltid en elektriker utföra.

Avloppen

old pipes_201301280Årtionden av hud, hår och smuts samlas i husets avloppssystem. Detta kan lägga sig som hård beläggningar av gett och smuts i rören och därmed blir rören mindre och avrinningen sämre.

Hos Swoosh står det också att när det väl börjat samlas smuts i rören, fastnar andra partiklar lättare såsom hår och papper vilket skyndar på processen. En bra investering när man flyttar in i ett äldre hus är att spola rent i systemen.

Spolning sker effektiv av proffs och man använder endast högt tryck och varmvatten, vilket gör hela processen skonsam mot gamla rör och miljövänlig.

Dåligt tak

Äldre hus betyder äldre tak. Ett gammal tak kan i värsta fall vara trasigt och då kommer det in fukt och smuts. Fukt är ödesdigert för ett hus eftersom majoriteten av svenska hem är någon form av träkonstruktion. Och som vi sa tidigare, är det sällan som försäkringsbolag täcker för fuktskador i hemmet. Se till att besikta taket redan innan köpet och därefter ska man själv inspektera taket ungefär en gång om året för att försäkra sig om att det inte finns några hål eller brister som behöver åtgärdas.