Skall du köpa ny bostad? Det är ett stort steg och även om man kanske redan har erfarenheten så är det långt mellan gångerna. Det gör att man inte kan ta något för givet. Med god planering av både köpet och budgivningen kan man spara stora pengar.
Nummer ett är att inte överskatta sin egen förmåga. Att känna marknaden är alltid A och O. Man bör förstå säljaren och vad det är som får denne att vilja sälja. Man måste kunna se bakom kulisserna, se vad fastigheten egentligen går för. När du besöker ett objekt, se bortom den uppiffade varianten som visas upp och försök se verkligheten. Notera alla mervärden och alla brister och hur de passar in i dina önskemål och planer.
Ett pris kan variera väldigt mycket. Ju mer du önskar köpa en viss fastighet, desto dyrare blir den. Med andra ord, undvik att visa intresse. Försök att ge ett kallt och neutralt intryck. Dock bör man undvika att vara gnällig. Uppfattas man som otrevlig blir priset i varje fall inte lägre! Prisförhandlingar handlar mycket om psykologi. För att överhuvudtaget börja förhandla måste man ha en klar bild av prisläget. Att ligga på rätt nivå i budgivningen är viktigt. Man bör ha bestämt sig i förväg för vilken prisnivå man hoppas på och man bör vara beredd på att säga nej. Är man inte det så kommer man sannolikt att betala för mycket.
Det bästa sättet att hitta lämplig prisnivå är att jämföra med andra fastigheter. På exempelvis ROI Mäkleri hittar du slutpriser på ett flertal olika fastigheter. Där kan du jämföra standard och utrustning tack vare bilderna, samt även se fastigheter som är på väg ut på marknaden. ROI Mäkleri startades 2012 i Uppsala av fotografer, inredare och fastighetsmäklare som hjälper säljaren att få ut bästa pris för sin bostad.Du hittar också många andra användbara tips, till exempel att vara flexibel med tillträdesdatum, i denna artikel i Svenska Dagbladet.