Vardagsrummet är ofta det största rummet i hemmet och därför ett rum som ofta behöver lite mer arbete vad gäller belysningen. Medan den faktiska storleken på rummet spelar en stor roll i hur många ljuskällor man behöver finns det många andra bra tips som kan användas för att skapa ett mer effektfullt resultat.
Vi spenderar ofta mer vaken tid i vardagsrummet än något annat rum i hemmet. Detta betyder även att rummet är plats för en rad olika aktiviteter. Och olika aktiviteter kan lätt ha olika krav på utrymmet, där ett ofta är belysningen. Allt från mysbelysning för tv-kvällen i soffan till klar och tydlig belysning när rummet ska städas bör kunna tillgodoses. Den som tar sig tiden att planera belysningen får ofta ett mycket mer flexibelt resultat.
Ett normalstort vardagsrum borde ha mellan 6-8 ljuskällor för att skapa en heltäckande och allsidig belysning. Allmänbelysningen är den man talar om när man menar belysning som fyller så mycket av rummet som möjligt. Men en vanligt misstag med denna är att tro att den endast utgörs av en enda lampa, som en taklampa i rummets mitt. I själva verket kan allmänbelysningen utgöras av flera olika lampor tillsammans.
Ett populärt alternativ är att sätta upp ett skensystem för spotlights i taket där man kan få mer riktad belysning som fortfarande kan täcka stora ytor. Det kräver lite mer utrustning, men resultatet går inte att förneka. Med ljusa väggar kan man dessutom rikta lampor direkt mot dessa och låta rummet lysas upp mer indirekt och på så sätt även använda starka lampor som annars kunde uppfattas som bländande.
En fönsterlampa per fönster är också att rekommendera. Medan dessa är som mest användbara under vinterhalvåret då vi får färre soltimmar än vi önskar kan en snygg fönsterlampa verkligen göra sitt för inredningen också.
Dimmer är något som också hjälper mycket när det kommer till att skapa stämning i rummet. Många golv- och bordslampor kommer idag med inbyggd dimmer men vill man ha det i takbelysningen får man se till att installera detta.