Kom ihåg flyttstädningen

En av de sista sakerna man tacklar innan man lämnar ett tomt hem efter sig är städningen. Checklistan kan göras ganska lång för att få ett bra resultat. Men det är ju samtidigt något man måste sköta om man inte vill få en räkning från de nya ägarna i efterhand.

Städa är ju normalt sett inte högt upp på listan av favoritaktiviteter, vilket är varför många väljer att ta den lätta vägen och låta någon göra jobbet åt en. Har man dock beslutat sig för att städa själv kommer här några bra tips och viktiga delar man inte ska glömma.

Börja med att tömma bostaden helt på möbler och flyttkartonger. Se även till att tömma skåp och lådor. Detta inkluderar även biutrymmen som garage och förråd. Om någon tomt ingår till bostaden måste även denna städas.

Tanken man bör ha i flyttstädning är att man tar rum för rum och när det är klart stänger man dörren, antingen på riktigt eller metaforiskt, då det inte ska användas mer. Undvik att städa utrymmen som fortfarande kommer behövas användas just nu, som hallen eller korridorer. Lämna dessa till absolut sist.

Börja med permanent inredning och alltid uppifrån och ned. Därefter tar man taket och väggarna och avslutar med golvet. Glöm inte bort utrymmen som bakom element och liknande.

Kom ihåg att även ta alla fönster på båda sidorna. Många har problem med att få riktigt rena fönster, men så länge man går rätt till väga är det faktiskt lättare än många tror.

När man tacklar köket är det viktigt att tänka på avfettning. En hel del fett kan lägga sig på många av kökets delar genom matoset, och när man väl börjar använda avfettningsmedel på ytorna kommer man säkert märka skillnaden. Det är också viktigt att man rengör bakom både kylen och spisen för att få det riktigt rent i köket.