Minska strömförbrukningen i din nya lägenhet

elnät

Även om lägenheter ofta har uppvärmningen inräknad i hyran, något som annars lätt kan vara den största energislukaren i ett hushåll, så finns det sätt att minska sin energiförbrukning. Detta är något som är positivt inte bara för miljön utan även för dig och din plånbok. 

Uppvärmningen

Om ditt huvudsakliga syfte är att minska din påverkan på miljön så finns det fortfarande mycket du kan göra på uppvärmningsfronten. Att ställa ner termostaten på elementen och täta eventuella fönster som drar är något som drastiskt kan minska energiförbrukningen. Även om det inte påverkar din plånbok positivt.

Byt ut belysningen

Om man använder sig av mycket glödlampor eller sämre lågenergilampor så finns det mycket man kan spara på att byta upp sig. Även om både lågenergi och LED-lampor är extremt energisnåla så kan LED lamporna när de är bäst ge upp till 50% mer ljus än vad den bästa lysrörslampan kan ge. LED belysningen är dessutom betydligt mindre vilket gör den enormt lättplacerad. Där man förr behövde stora armaturer för att kunna fästa en lampa så fäster man LED lampor så enkelt som man fäster en bit tejp.

Även om LED lampor finns på allt fler ställen så slår inget utbudet på specialistbutiker. Där finns dels vanliga lampor som man kan använda i standardarmaturer samt LED stripar som går att fästa så gott som var som helst.

Varmvatten

Även varmvattnet är något som drar mycket energi. Att duscha kortare samt med lägre temperatur kan under årens lopp spara mycket pengar. Även i köket bör man vara försiktig med att låta vattnet rinna samt att vid matlagningen försöka låta plattor stå på så lite som möjligt.