Sälja via mäklare eller sälja själv?

Att sälja sin bostad är en viktig process som skall tas på största allvar. En fråga som nog många kommande bostadssäljare ställer sig är huruvida man ska sälja sin bostad via mäklare eller på egen hand. Av den anledningen tänkte vi därför titta på hur det fungerar med de olika alternativen samt både för- och nackdelar.

Sälja själv

En av de absolut största fördelarna med att sälja själv är så klart att man inte behöver betala något mäklararvode, vilket faktiskt kan innebära åtskilliga kronor beroende på försäljningspris. Å andra sidan är en nackdel att man behöver ta hand om annonsering, visningar och dylikt helt på egen hand. Dessutom blir exponeringen mindre eftersom huset inte finns hos någon mäklare.

Sälja via mäklare

Säljer man via en mäklare behöver man i princip inte göra någonting själv då mäklaren tar hand om visningar och dylikt. Dessutom får man en korrekt värdering samtidigt som bostaden också exponeras i alla möjliga kanaler, framför allt på alla bostadsköpares mecka, Hemnet.
Nackdelen är som nämnts tidigare att man tvingas betala arvode till mäklaren. Å andra sidan kanske mäklaren kan få ut ett högre pris, vilket gör att man ändå tjänar på det i slutändan.