Det här med att städa

Vare sig det handlar om vårstädning, julstädning eller flyttstädning borde man ta itu med hela hemmet några gånger om året för att hålla det fräscht och snyggt. Och då talar vi om en rejäl städning från topp till tå. 

Anlita

Det första alternativet som många säkert tänker på är att anlita en firma. Och det är inte en dum idé för den om har slantarna över. Hemstädning är inte så dyrt som det en gång vare tack vare RUT-avdraget. Och det är verkligen inte dyrt om du bara tänker anlita dem för en storstädning om året (eller kanske två). Man går helt enkelt igenom med företaget vad man vill ha gjort såsom fönsterputsning, städa lådor, tvätta, dammtorka och så vidare. På så vis får man rätt offert för rätt arbete.

Göra själv

Väljer du hellre att städa själv och spara in slantarna ska man vara medveten om att det tar säkert en lördag och en söndag innan en stor lägenhet eller ett helt hus är färdigt. Som Rosmarie Rydell säger: ”Det finns inga genvägar”. Tänk på att du behöver inte mycket rengöringsmedel, några droppar räcker. Och det fungerar bättre att puts fönster med några droppar diskmedel i ljummet vatten än vanlig fönsterputs. Börja med en vanlig städning. Öppna upp fönster och skapa korsdrag så att du vädrar ut. Är det fint väder kan du hänga ut täcken och mattor för piskning. Även filtar och kuddar kan få ligga ut och vädras. Vill man ta död på bakterier kan man istället lägga täcken och kuddar i frysen i två-tre timmar innan man låter dem torka i torkskåp eller utomhus (tar dock längre tid). Använd vänliga medel mot golven såsom såpa med citrondoft. Det förstör inte golvet och samtidigt luktar hela huset fräscht. Ta ut allt porslin hur skåp och lådor i köket och dammtorka hyllorna noggrant. Gå även igenom skrivbordslådor och barnens rum. Rensa gärna när du ändå plocka upp allting. Ta bort gamla leksaker som barnen vuxit ifrån, ge bort kläder som blivit för små eller som inte används längre och sätt in viktiga papper i pärmar och mappar så de inte kommer på villovägar. När du är klar kan du pusta ut ordentligt och klappa dig själv på axeln. Och må gott i tanken att nu behöver du inte göra om det här på flera månader!