Fallgropar med att inreda innan du flyttar in

Det är många som väljer att renovera och inreda innan du flyttar in i hemmet. Det är så mycket enklare att slippa bo i byggdammet och flytta på kartonger från en sida till den andra medan ni tapetserar och målar foder. Men finns det några ”risker” med det här tillvägagångssättet?

Det största risken är att du hinner ändra dig. Om du renoverar och inreder innan du bor där måste du vara ute i god tid med att bestämma färger, tapeter, hur köket ska se ut och så vidare. Under renoveringens gång kanske du snubblar över andra sätt att inreda eller renovera och vill ha det. Då är allting redan i full gång. Vi har lätt för att ändra oss och blir blixtförälskade. Förälskelsen går sedan över och plötsligt hittar du något annat som känns bättre. Ett tips är att avvakta efter varje val: låt det gå några veckor och om du fortfarande vill ha färgen eller prylen är det ett säkrare kort.

En annan fallgrop är att du inte har bott in dig i huset. Du vet inte hur huset fungerar eller vad du gör i huset. Det kan också leda till felprioriteringar som du sedan får ångra eller göra om. Väggarna hamnar på fel ställen, badrummet blir spegelvänt mot för hur du hade använt det och köket kanske saknar viktiga förvaringsutrymmen. Du behöver alltså leva i huset för att veta vad du kommer att behöva.